Bäst i Testen har noggrant utvärderat olika studsmattor för att utse den bästa modellen. Efter omfattande tester har Berg Favorit korats till värdig vinnare. Den här studsmattan imponerar dels med en stark och stabil konstruktion, men även med sin utmärkta studsfunktion och höga säkerhetsstandard. Kombinationen av kvalitet, säkerhet och prisvärdhet gör Berg Favorit till det självklara valet för dem som söker den bästa studsmattan på marknaden just nu.

Studsmatta Bäst i Test 2024 – Bäst i Testens lista

Bäst i Testen har utfört ett omfattande test av studsmattor och utsett en vinnare och ett par utmanare. Testet inkluderade sju olika modeller som utvärderades baserat på säkerhet, byggkvalitet, studs och användarvänlighet. Resultaten visar att Berg Favorit framträder som den bästa studsmattan tack vare en robust konstruktion och överlägsna säkerhetsfunktioner. Berg Champion och Pinepeak Studsmatta Premium är också utmärkta val och rankas som starka utmanare tack vare hög prestanda och prisvärdhet. De här tre olika studsmattorna representerar det bästa inom respektive kategori och lovar säker och rolig hoppning för hela familjen.

Berg Favorit

Berg Favorit har utsetts till bästa studsmatta av Bäst i Testen tack vare den exceptionella kombinationen av byggkvalitet, säkerhet och prestanda. Den här mattan är robust med stark ram och spänstig duk som bidrar till en utmärkt hoppupplevelse. Galvaniseringen på både in- och utsidan av ramen motverkar rost och förlänger livslängden. Kantskyddet är tillverkat av hållbara material som står emot sol, vind och vatten och skyddsnätet med självstängande öppning bidrar till en hög säkerhetsnivå.

Fördelar:

 • Hög byggkvalitet
 • Utmärkt studs
 • Bra säkerhet

Nackdelar:

 • Ingen svensk bruksanvisning

Innovativt skyddsnät

Berg Favorit är utrustad med ett smart skyddsnät som dras inåt för att minska risken för fall mot ytterramen. Den självstängande ingången förhindrar att öppningen glöms öppen, vilket ökar säkerheten. Bruksanvisningen, som tyvärr inte finns på svenska, är tillräckligt tydlig för att monteringen ska kännas enkel. Den medföljande stegen är stabil och lätt att montera på och av för att förhindra att mindre barn klättrar upp utan tillsyn.

Tekniska specifikationer:

 • Ramstorlek: 4,3 m
 • Duk: Polypropylen, 3,7 m diameter
 • Kantskydd: 38 cm bredd, 10-20 mm tjocklek
 • Fjädrar: 96 st, 12,5 cm längd
 • Max-användarvikt: 120 kg
 • Vikt: Studsmatta 79 kg, nät 40 kg. Totalt 119 kg
 • Garanti: Ram 5 år, hoppduk 2 år, kantskydd 2 år, fjädrar 2 år

Läs mer om produkten

Berg Champion

Berg Champion har utsetts till bästa premiumval tack vare en hög kvalitet och genomtänkt design. De många och långa Twin Spring-fjädrarna bidrar till en djup och mjuk studs och AirFlow-duken förbättrar luftgenomsläppet och erbjuder en bättre upplevelse, särskilt för lättare hoppare. Ramen är robust och galvaniserad för att motstå rost och kantskyddet är tillverkat av hållbara material som klarar UV-ljus och andra väderpåfrestningar.

Fördelar:

 • Mjuk, djup studs
 • Hög byggkvalitet
 • Effektivt skyddsnät

Nackdelar:

 • Ingen svensk bruksanvisning
 • Bökiga muttrar på comfort-nätet

Högt säkerhetstänk

Berg Champion utmärker sig med ett omfattande säkerhetssystem. Kantskyddet täcker både fjädrar och ram och ger en effektiv stötdämpning. Studsmattan finns med två typer av skyddsnät, ”comfort” och ”deluxe”. Båda nätens dragkedjefria ingångar ökar säkerheten genom att eliminera risken för att ingången lämnas öppen. Stegen som kan köpas till är justerbar och stabil, vilket underlättar för barn att klättra upp och ner säkert.

Tekniska specifikationer:

 • Duk: Polypropylen, 3,7 m diameter
 • Kantskydd: 38 cm bredd, 30 mm tjocklek
 • Fjädrar: 128 st, 12,5 cm längd
 • Max-användarvikt: 120 kg
 • Vikt: Studsmatta 97,2 kg, nät 42 kg. Totalt 139 kg
 • Garanti: Ram 13 år (vid registrering), hoppduk 2 år, kantskydd 2 år, fjädrar 5 år

Läs mer om produkten

Pinepeak Studsmatta Premium

Pinepeak Studsmatta Premium har utsetts till bästa budgetval tack vare en hög säkerhetsstandard kombinerat med prisvärdhet. Den här mattan erbjuder en mellanmjuk studs, perfekt för både nybörjare och erfarna hoppare. Den robusta stålkonstruktionen med fyra u-formade ben garanterar stabilitet, medan det finmaskiga skyddsnätet håller hopparna säkra. Monteringen är enkel med hjälp av en tydlig bruksanvisning på engelska och alla nödvändiga verktyg medföljer.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Hög säkerhet
 • Stor hoppyta

Nackdelar:

 • Bruksanvisning på engelska

Fokus på säkerhet

Skyddsnätet hos Pinepeak Studsmatta Premium är försett med en stödfunktion i metall som garanterar att nätet förblir uppspänt och effektivt. Nätets dragkedja är robust och lätt att använda, vilket ger enkel åtkomst samtidigt som säkerheten bibehålls. Runt hela studsmattan finns ett vadderat kantskydd som skyddar mot skador. Studsmattan levereras också med en praktisk stege som underlättar in- och utgång.

Tekniska specifikationer:

 • Duk: Polypropylen, 3,82 m diameter
 • Kantskydd: 25 cm bredd, 20 mm tjocklek
 • Fjädrar: 88 st, 16 cm längd
 • Max-användarvikt: 120 kg
 • Vikt: 88 kg
 • Garanti: Ram 2 år, hoppduk 2 år, kantskydd 1 år, fjädrar 1 år

Läs mer om produkten

Köpguide – Så väljer man studsmatta

Bäst i Testen har sammanställt en köpguide för att hjälpa till att välja produkt bland alla alternativ som finns på marknaden. Med smarta köptips blir det lättare att hitta studsmattan som passar bäst för individuella behov och önskemål.

Kvalitet

Något av det absolut viktigaste att väga in vid köp av studsmatta är kvaliteten. En högkvalitativ matta lovar inte bara bättre studs utan också längre livslängd och högre säkerhet. En bra ram är galvaniserad för att motstå rost och väderpåfrestningar, medan kantskyddet bör vara tillverkat av ett slitstarkt, väderbeständigt material. Ett kvalitativt skyddsnät är också viktigt för att förhindra olyckor.

Prisvärdhet

Det man är ute efter är förstås att hitta en matta som erbjuder bästa möjliga kvalitet och funktionalitet för ett överkomligt pris. Det finns en mängd modeller i varierande prisklasser, från budgetalternativ till premiumval. En billigare matta kan vara tillräcklig för yngre barn eller för någon som inte planerar att använda den så ofta. För mer frekvent användning av såväl barn som vuxna, kan en dyrare och mer robust modell vara en bra investering. Ta även reda på om tillbehör som stegar och skyddsnät ingår i priset.

Säkerhet

Säkerheten är en prioritet när det gäller studsmattor. Välj en modell med robust och stabil ramstruktur och ett heltäckande kantskydd för att förhindra skador. Skyddsnätet bör vara finmaskigt för att förhindra att fingrar eller fötter fastnar och tillräckligt högt så att ingen kan hoppa över det. En självstängande öppning minimerar risken att ingången lämnas öppen av misstag och generöst vadderade stolpar absorberar stötar och skyddar hopparna. Kontrollera att mattan uppfyller säkerhetsstandarder och montera alltid enligt tillverkarens anvisningar.

Studsmattan bör inspekteras regelbundet och eventuella skador bör åtgärdas omedelbart för att förhindra olyckor. Rengöring och underhåll av studsmattan är viktigt för att förlänga livslängden och garantera fortsatt säkerhet. Sätt upp tydliga användarregler som begränsar antalet personer som hoppar samtidigt för att minska risken för kollisioner och övervaka alltid yngre barn när de använder studsmattan. Att ha en stege som kan tas bort när studsmattan inte används kan förhindra att små barn klättrar upp utan tillsyn.

Frågor och svar om studsmattor

När man står inför beslutet att välja studsmatta, kommer ofta en del frågor upp, särskilt när det gäller säkerhet, kvalitet och användning. Här finns praktiska råd om skötsel och användarvänlighet, samt svar på några av de vanligaste frågorna i alla ovan nämnda områden, för att underlätta beslutsprocessen och hjälpa till att välja rätt studsmatta.

Hur stor bör en studsmatta vara?

Storleken på en studsmatta bör väljas utifrån hur mycket plats som finns tillgänglig och hur den ska användas. För yngre barn räcker ofta en mindre modell medan större barn, vuxna och familjer med flera personer som ska hoppa samtidigt kan behöva en större yta för att hoppa säkert och bekvämt.

Är det nödvändigt med ett skyddsnät?

Ja, ett skyddsnät är absolut nödvändigt för att förhindra att hopparna faller av studsmattan och skadar sig. Ett bra skyddsnät är finmaskigt, väl förankrat och har en säker ingång, gärna en självstängande variant, för att maximera säkerheten och minimera risken för skada vid fall.

Hur underhåller man en studsmatta?

En studsmatta underhålls bäst genom regelbunden inspektion och rengöring. Kontrollera att kantskydd, fjädrar och skyddsnät är i gott skick och byt ut slitna eller skadade delar. Håll studsmattan ren från smuts och löv och använd ett överdrag för att skydda den mot väder och vind när den inte används.

Vilken viktgräns gäller för studsmattor?

Vilken viktgräns som gäller för studsmattor varierar beroende på modell och tillverkare. Därför är det viktigt att alltid följa tillverkarens rekommendationer angående maximal användarvikt, för att garantera både säkerhet och bästa prestanda. Överbelastning kan leda till skador på såväl studsmatta. som på de som hoppar.

Kan en studsmatta stå ute året runt?

Många studsmattor kan stå ute året runt men det är viktigt att välja en matta av väderbeständiga material och att följa tillverkarens råd om underhåll. Ett bra överdrag kan skydda mattan mot väderpåverkan och därmed förlänga livslängden. Vid extra hårt väder är det alltid bättre att förvara mattan inomhus.