Att matkassar har blivit populära den senaste tiden är inte svårt att förstå, eftersom det är ett väldigt smart koncept. Du slipper komma på nya måltider varje dag, och du slipper komma ihåg att köpa hem alla ingredienser som behövs – och samtidigt får du möjlighet att prova nya maträtter. Det finns dock en del matkassar att välja mellan och ganska stora skillnader mellan dessa, såväl när det gäller utbud och upplägg som pris och vilka områden de finns i. Här har vi tagit fram fem riktigt bra leverantörer av matkassar, och kanske kan någon av dessa vara rätt val för just dig.

Hello Fresh

Med Hello Fresh kan du välja mellan 3, 4 eller 5 måltider för 2 eller 4 personer per vecka. Du kan pausa och avsluta när du vill, och du kan själv skräddarsy matkassen. Här kan du välja mellan kött och grönt, familjevänligt, vegetariskt, snabbt och enkelt, kalorismart, fisk och grönsaker och mest grönsaker. Här finns maträtter som vitlöksmarinerad fläskytterfilé med kokt basilikapotatis och rostad broccoli, stekt lax med bakade rotfrukter och krämig gurksallad, kycklingbullar med italienska kryddor och tagliatelle och morotsremsor, cajunkryddad sej med limeris och saftig mangosallad och många andra.

En stor fördel med Hello Fresh är att de levererar till väldigt många olika orter i Sverige, vilket inte är allt för vanligt. Många andra matkassar finns bara i större städer, eller i en mindre del av landet, men Hello Fresh finns på väldigt många håll – sannolikheten är alltså stor att de levererar till dig även om du bor i en lite mindre ort. Du kan själv välja leveransdag och leveranstid.

Fördelar:

– Välj mellan 3, 4 eller 5 måltider
– För 2 eller 4 personer
– Skräddarsy matkassen
– Många olika alternativ
– Levererar till många orter i Sverige

Linas Matkasse

I Linas matkasse får du färska och lokala råvaror efter säsong. I dessa kassar hittar du maträtter som halstrad laxfilé med dirty fries, parmesan, dill och tomatsallad eller Pasta Carbonara med broccoli och parmesan. Här finns även fläskkotlett Greta med kall löksås och sötsur gurka, smörstekt torsk med citronsås, kalkonköttbullar med brunsås och potatis, ugnsbakad lax med dillstekta morötter och texmex-gryta med tortillachips, paprika och majs.

Du bestämmer helt över din matkasse och du kan till exempel skräddarsy den, hoppa över leveranser eller pausa abonnemanget när du vill. Du väljer bland 80 recept varje vecka, eller en färdigplanerat matkasse om du föredrar det, och din matkasse levereras direkt till dörren utan extra kostnad. Linas matkasse finns på flera håll i landet, även om deras leveransområde inte är fullt lika stort som Hello Fresh.

Fördelar:

– Färska, lokala råvaror efter säsong
– Välj bland 80 olika rätter varje vecka
– Hoppa över leveranser och pausa när du vill
– Ingen kostnad för leverans

Coops Matkasse

En stor fördel med Coops matkasse är att den, utöver hemleverans, även kan hämtas i Coop-butik. Detta gör att alla kan använda sig av denna, så länge man har möjlighet att ta sig till en Coop-butik som erbjuder hämtning av matkasse, om de inte levererar där man bor. De erbjuder dock hemleverans på väldigt många olika ställen. En annan stor fördel är att denna matkasse är väldigt prisvärd.

Här kan du välja mellan engångsköp och abonnemang, och det förstnämnda är ett bra alternativ om du bara vill prova på – eller om det bara är en kortare period du har behov av matkasse. Du kan välja mellan familjekassen, tredagarskassen, ekologiska kassen med enkla recept, laktosfria kassen samt hälsokassen. Samtliga kassar är för två eller fyra personer, förutom tredagarskassen som bara finns för fyra. Alla innehåller fyra middagar förutom tredagarkassen som förstås innehåller tre. Dessa matkassar kostar mellan 450 och 700 kronor, och med tanke på att de innehåller allt från 8 till 16 portioner totalt.

Dessa kassar går tyvärr inte att skräddarsy, men du kan se veckans recept innan. I dessa kassar finns maträtter som fisk i panna med spenat och citron, biff rydberg med en tvist, kokspanerad fisk med nudelsallad, fisk i ugn med krämig senapssås, one pot pasta, halloumi- och morotsbiffar, fläskpannkaka, nachoplåt, köttbullar med gräddsås och gurka, lövbiffsgryta och många andra.

Fördelar:

– Hemleverans samt hämtning i butik
– Tillgänglig för väldigt många
– Engångsköp eller abonnemang
– Möjlighet att se veckans måltider i förväg
– Väldigt prisvärda matkassar
– Flera olika kassar att välja mellan

GI-Boxen

GI-boxen är lite annorlunda om man jämför med andra matkassar, detta är nämligen färdiglagade maträtter som levereras hem till dig. Förutom att de är färdiglagade så är de även nyttiga, och tillagade enligt GI-metoden. Det här är alltså ett bra val för dig som vill ha en nyttigare matkasse, och för dig som vill slippa laga maten själv. Det finns ingen bindningstid och du kan pausa eller avsluta när du vill.

Förutom goda och nyttiga matlådor får du även daglig coaching via mail samt recept och träningstips. Är du inte intresserad av detta kan du förstås strunta i det och bara njuta av maten, och att du dessutom slipper laga den själv. I GI-boxen får du maträtter som Chicken Kerala, laxburgare, chili con carne, pannbiff med blomkålsgratäng, falafel, indisk linsgryta och italienska köttbullar.

Fördelar:

– Färdiglagade maträtter
– Nyttiga och tillagade enligt GI-metoden
– Daglig coaching via mail
– Recept och träningstips
– Flera goda matlådor
– Levererar på många håll i landet

ICAs Matkasse

ICAs matkasse är inte allt för olika Coops. De levereras på vissa håll, och kan även hämtas i butik, vilket gör att alla har möjlighet att ta del av dem – förutsatt att man kan ta sig till en butik med utlämning av matkassar, om det inte finns hemleverans där man bor. Här känns det dock lite svårare att hitta en butik med utlämning i närheten, och många kan behöva åka en bit för att hämta.

Här kan du välja mellan 2,4 och 6 portioner och 3,4 eller 5 dagar. Det finns 6 olika matkassar att välja mellan: Klimat, Familj, Vego, Enkla veckan, Bistro och Inspiration. De matkassar som finns för tre dagar och två personer, Vego och Bistro, kostar omkring 500 kronor för dessa 6 portioner. Större matkassar för flera dagar och flera personer kan kosta uppåt 800 kronor. Även denna matkasse är alltså mycket prisvärd. Här finns maträtter som vego bollo med spaghetti och mozzarella, sprödbakad torsk med dillmajonnäs samt fiskgryta med saffran och dillsmetana.

Fördelar:

– Tillgänglig för många
– 2,4 eller 6 portioner
– 3, 4 eller 5 dagar
– 6 matkassar att välja mellan
– Prisvärd matkasse