Elavtal

När man väljer elbolag är det framför allt två saker som är viktigt: Priset, och kundservice. Det kan också vara viktigt att elbolaget erbjuder det avtal man önskar, inte minst om man vill ha ett lite ovanligare avtal, till exempel timpris eller mixpris. Här har vi tagit fram fem bolag som är riktigt bra när det gäller såväl pris som kundnöjdhet.

Skellefteå kraft

Skellefteå Kraft erbjuder 100 procent förnybar el till fast pris eller rörligt pris. Deras konkurrenskraftiga gör, tillsammans med rabatter som de ofta erbjuder, att de är bland de billigaste elbolagen på marknaden. Men det är inte bara priserna som är en stor fördel, utan de har även nöjdast kunder i många undersökningar – de fick till exempel högst poäng av alla elhandlare i SKI år 2021. Det här är alltså en riktigt bra kombination av bra priser och bra kundservice.

Deras rörliga avtal är, som sig bör, helt utan bindningstid men även utan uppsägningstid. Månadskostnaden är 45 kronor, vilket är en ganska normal avgift och varken högt eller lågt. Det här är ett av de största elbolagen i Sverige, vilket kan kännas tryggt. Den största fördelen med Skellefteå Kraft är dock ändå att de lyckas kombinera bra priser med bra kundservice, vilket är ganska ovanligt.

Fördelar:

– 100 procent förnybar el
– Erbjuder ofta rabatter
– Bra kundservice
– Ett av de största elbolagen

Göta Energi

Göta Energi erbjuder tre olika avtal: Fast pris, Spot On och Vintertrygg. Det sistnämnda avtalet byts ut automatiskt varje säsong för att skydda mot pristoppar, dock erbjuds detta avtal bara ett visst antal kunder så när det förbestämda antalet avtal är slutsålda erbjuds det inte längre. Spot On är ett rörligt elavtal utan bindningstid, med en månadsavgift på 49 eller 69 kronor beroende på elanvändning.

Göta Energi erbjuder en garanti på sitt Spot On avtal – nämligen att de står för mellanskillnaden om elkostnaderna inte skulle sänkas jämfört med det rörliga avtal man hade tidigare, under samma period. Man kan även tjäna in en timmes elanvändning varje dag under hela året, med deras ”Bonustimmen”.

Göta Energi har dessutom ett lågt påslag på elen, vilket förstås också är en stor fördel då det på sikt kan spara in mycket pengar. De har även många nöjda kunder, och dessutom har de ofta bra erbjudanden till nya kunder.

Fördelar:

– Tre olika elavtal
– Garanti på rörliga avtalet
– Bonustimmen
– Lågt påslag på elen
– Nöjda kunder
– Ofta bra erbjudanden

Greenely

Endast ett fåtal elbolag i Sverige erbjuder så kallat timpris, vilket innebär att man betalar vad elen kostar precis när den används. Med ett sådant elavtal kan man påverka sin elräkning mer själv, genom att använda sådant som drar mycket el när elen är som billigast. Man följer helt enkelt elpriset hela tiden, och nyttjar mest el när elen är billig – vilket ofta är sena kvällar och nätter. Greenely är ett av få elbolag som erbjuder denna typ av elavtal.

Greenely erbjuder en smart app där du kan hålla koll på elförbrukningen och analysera din elanvändning. Elen är 100 procent förnybar, och den säljs till inköpspris. Dessutom är elen märkt ”Bra miljöval”, och med Greenely kan du koppla upp produkter i ditt hem som du vill kunna styra samt lägga till sådant som elbilsladdning och solceller. Greenely har ofta bra erbjudanden för nya kunder, dock erbjuder de endast timpris och inga andra elavtal.

Fördelar:

– Erbjuder timpris
– Möjlighet att påverka sin elräkning
– Praktisk app
– 100 procent förnybar el
– El till inköpspris
– Elen är märkt ”Bra miljöval”

Tibber

Precis som ovanstående så är Tibber ett elbolag som erbjuder timpris, för dig som vill kunna påvekra elräkningen mer än genom förbrukning. Även Tibber har förstås en smart app med många olika funktioner, som ger dig översikt och låter dig ha full koll på elförbrukning och liknande. Tibber erbjuder el till inköpspris, och de erbjuder dig även att styra sådant som elbilsladdning och uppvärmning genom appen. Du kan till exempel välja att elbilen ska laddas när elen är som billigast, och om du har solceller kan du välja att sälja ditt överskott till andra kunder genom Tibber.

Tibber har många nöjda kunder, och det enda du betalar är en månadsavgift på 39 kronor. Då du slipper påslag och även kan påverka din elräkning mer själv, genom att till exempel försöka använda mest el under kvällar och nätter då elen ofta är som billigast, så har du goda chanser att minska dina elkostnader. Det här är kanske inte rätt val för dig som inte vill tänka på när du förbrukar mest el, då blir det mer som ett vanligt rörligt avtal, men för den som vill sänka sina kostnader genom att själv planera när elen ska förbrukas är det här ett riktigt bra alternativ.

Fördelar:

– Erbjuder timpris
– Smart app
– El till inköpspris
– Sälj ditt överskott från solceller
– Möjlighet att påverka din elräkning

GodEl

GodEl är ett elbolag med många fördelar. Deras el är märkt ”Bra miljöval”, och de erbjuder även en prisgaranti som innebär att de betalar mellanskillnaden om det inte blir billigare när du byter från ett annat rörligt avtal. Med GodEl får du ett klimatpositivt elavtal, och de säljer endast förnybar el. Det här är alltså ett riktigt bra val för dig som tycker att det är viktigt med ett miljövänligt elbolag – detta är förmodligen ett av de allra mest miljövänliga. GodEl erbjuder i första hand rörligt avtal, men de har även timprisavtal – då krävs det dock att man har en elmätare som stödjer timavläsning.

Men detta är förstås inte enda fördelarna med GodEl. De har överlag bra priser, och deras prisgaranti är förstås också en stor fördel. Dessutom har de nöjda kunder och en god kundservice, vilket också är viktigt att ta hänsyn till. Detta är alltså en bra kombination av miljövänlig el, god kundservice och bra priser.

Fördelar:

– Bra miljöval
– Prisgaranti
– Klimatpositivt elavtal
– Förnybar el
– God kundservice